De boeken die ik waardeer en de meerwaarde die ik er volstrekt subjectief in zie:

1. Vitale Organisatiestrategie – Aad Vijverberg & Raymond Opdenakker

Ik heb Aad leren kennen vanuit het ondernemersnetwerk in Voerendaal. En zo ben ik ook in aanraking gekomen met dit mooie boek. Het is een erg uitgebreid boek met als voornaamste kenmerk integraal kijken. Voor mij was het boek een verademing omdat het uitgaat van outside-in denken. Dus je begint met na te denken hoe de omgeving uitziet in plaats van blinde ambitie. Met veel handboek-kennis op zaken als strategie en HRM, strategie en cultuur. Kortom, een boek met visie en kennis.

2. Handboek Strategisch omgevingsmanagement – Marc Wesselink

Een methode om complexe gebiedsontwikkeling te doen slagen, met meer of minder uiteenlopende uitingen, belangen en waarden. Voor mij is kennismaking met deze methode een goede inleiding in hoe je afstand tussen (soorten) medewerkers kunt overbruggen. Vooral in de interpersoonlijke communicatie van belang.

3. Klaar om te wenden – Paul de Ruijter

Voor mij een geweldig boek. Ik heb helaas de herdruk nog niet gelezen. Maar ik kan iedereen aanbevelen om dit boek te lezen. Het beschrijft bijzonder gestructureerd manieren om over de toekomst na te denken, keuzes te maken en dit te communiceren. Ik moet bekennen dat ik vooral delen eruit heb geplukt. Maar het totaal inspireert je tot goed doordachte keuzes.

4. De Strateeg – Cynthia Montgomery

Deze slimme mevrouw beschrijft een nieuwe manier van leiderschap. Zij beschrijft wat het is om een goede leider te zijn. Om een goede strateeg te zijn. Zij beschrijft ook heel helder wat valkuilen zijn, zoals te algemeen zijn of niet concreet kunnen maken hoe iets bereikt kan worden.

5. Handboek scenarioplanning – IVTO

We proberen altijd wat we doen efficienter te doen. Maar het is de vraag of daar de kansen in zitten. Ik geloof dat we eerst naar voren moeten kijken, naar wat op ons af gaat komen, voordat we bepalen waar we naartoe gaan. Geen blinde ambitie, maar maatschappelijk ondernemerschap.

6. Onze ijsberg smelt – John Kotter

De kracht van de eenvoud, van beelden en metaforen. Geweldig boekje, waardoor organisaties en organisatieverandering gaan leven. Iedereen wordt uitgedaagd om begrip op te brengen voor collega’s die anders in het werk staan. Het is vervolgens aan jou wat je daarmee doet en vooral wilt doen.

7. Projecten op de rails – NS competence center

Na een studie cultuur- en wetenschapsstudies weet je van redelijk veel zaken relatief veel. Maar van de economie sta je veraf. Je kunt zeer zeker oorspronkelijk denken, wellicht een bepaalde mate van puurheid. Maar in de maatschappij kom ik erachter dat ik toch niet zoveel weet van werken. Dit soort boeken zorgt ervoor dat ik snel en pragmatisch een manco kan vullen in mijn ontwikkeling.

8.Het grote Lobbyboek – Erik van Venetie en Jaap Luikenaar

Communicatie is een van mijn passies. En zeker schrijven.
Dit is een van die boeken die je eerst in een adem uitleest en vervolgens als handboek gebruikt. Zeker in de periode na mijn studie toen ik nog politiek actief was, heb ik veel met dit boek gedaan.

9. Opleiding tot redenaar – Quintilianus (vert. Piet gerbrandy)

Dit is in mijn ogen de moeder van alle boeken waarin iemand een boodschap over de b├╝hne wil krijgen. Het is de kern van communicatie, redeneren en retorica. Ik heb het boek helaas pas na mijn studie ontdekt, gelijk gekocht en kijk er nog steeds regelmatig in om te weten hoe ik een tekst, presentatie of betoog kan opbouwen.

Eervolle vermeldingen:

Enkele boeken waar ik in de toekomst een stukje op deze website over wil schrijven: Systeemdenken (Schaveling e.a.) Schrijfwijzer (Jan Renkema) en De belevingseconomie (Pine and Gilmore).